„Hogyan lesz a kristályos állagú cukorból, pehelyszerű édesség - Tündérpehely?”
A Vattacukorot először írják le a 18. században. Abban az időben, a vattacukor drága volt, és munkaidő igényes törekvés, és nem volt általánosan elérhető az átlagemberek számára. A vattacukor gépet 1897-ben találták fel - A fogorvos William Morrison és John C. Wharton a cukrász, a Tennessee álambeli Nashvill-ben találta fel, és vitte először a széles közönség elé az 1904-es világkiállításon , mint "Fairy Floss" néven, mely nagy sikert aratott, és 68.655 dobozt adtak el belőle, az akkori magas áron 25 ¢, a vásári belépő feléért árusították (ami mai áron 6 $).
Joseph Lascaux, egy fogorvos New Orleans , Louisiana , feltalált egy hasonló vattacukor gépet 1921-ben. Tény, hogy a Lascaux szabadalom által nevezett édes édesség "vattacukor" és a "tündér fogselyem" név elhalványult, bár megtartja ezt a nevet ma is Ausztráliában.
Az Egyesült Államokban december 7-én ünneplik a Nemzeti Gyapotcukor Napját.
Rájöttek arra, hogy egy megfelelő gépezet (akkoriban kézi hajtány)segítségével a finomra őrölt cukor állaga megváltoztatható, könnyű, pelyhes finomság készíthető belőle. Az új édességet „Fairy Floss” névre keresztelték, ez magyarul annyit tesz: tündérpehely.
Az általuk kidolgozott korabeli vattacukor-készítő gép elve a mai napig is változatlanul ugyanaz! A finom kristálycukrot (a hozzáadott színezékkel és ízesítő anyaggal elegyítve) a vattacukor készítő gép középén nagy sebességgel forgó fejbe töltik, amely rendszer magas hőmérsékletre hevíti a cukor keveréket, és megolvasztja azt.
Egy tipikus vattacukorfonó-gép egy forgó fejet tartalmaz (3500 fordulat/mp), melyben egy cukortartó tálka található. Ebbe öntik bele a kristálycukrot, vagy színesített cukrot (élelmiszer színezőanyaggal színezett cukor). Fűtőberendezéssel hevítik a forgó fej peremét. Az olvadt cukor a centrifugális erő hatására kilép a fej apró, perforált lyukain. A vattacukor előállításához gyakran a fejen található apró lyukakhoz és fűtőberendezéshez optimalizált színezett cukrot adagolnak. Ugyanis a túl finom kristályok olvadás nélkül kirepülnek a lyukon, míg a nagy méretű cukorkristályok túl nagyok ahhoz, hogy megfelelő módon felmelegedjenek, így lassítják a vattacukor fonását.
Az olvadt cukor kilépve a lyukakon a hidegebb levegővel érintkezve megszilárdul, és lehullva vattacsomószerűen összerendeződve felgyűlik a forgófejet teljesen körülvevő gyűjtőtálban. A vattacukorfonó-gép kezelője első lépésben addig vár, amíg a gép kellően felhevül és a fonásra alkalmas vattacukor kezd lerakódni a gyűjtőtál belső falán. Ekkor a kezelő a kezében tartott, egy irányba forgatott és a forgófej körül kúp alakban mozgatott hurkapálcára összegyűjti, felfonja a levegőben kavargó, de még csomóba nem rendeződött vattacukrot. Mikor a cukortartó tál kiürül, a gépkezelő újratölti. Az így előállított termék érzékeny a nedvességre. A párás nyári helyszíneken előfordul, hogy a vattacukor állaga emiatt csomós és ragadós lesz.
A vattacukor gyártásában modernizált újdonságnak számítanak a vattacukor automaták, amelyek automatikusan készítenek egy-egy adag vattacukrot. Ezekkel leggyakrabban az Egyesült Királyságban és Tajvanon, találkozhatunk, ahol dobozokba csomagolva, vagy világító, illetve villogó pálcákra fonva árulják.
Ragadós és édes, hamar feloldódik a szájban (amorf jellege miatt). Gyapjú tapintású. A gép által felhevített cukor intenzív cukor illatú, de ezen kívül nincs különösebb aromája. Lágy és puha, amikor száraz. Nedvességgel érintkezve ragacsos és csomós lesz. Mivel a cukor higroszkópos tulajdonságú, és nagyon nagy felülettel rendelkezik, ezért egyre durvább, keményebb, tömörebb és általában kevésbé "pelyhesebb" ahogyan egyre több ideig érintkezik a szabad levegővel.
Üdvözlettel:
Golden Way Ltd.
M: +36 70 296 4404
E-mail:
paulkoncz@gmail.com
bankbiztositas@bankbiztositas.eu
Honlapok:
Hitelek:
Vattacukor:
www.cegjegyzek.info.hu/vattacukor
www.vattacukorkiraly.hupont.hu
www. vattacukor-best.hupont.hu
Üzlet: